3 Kasım 2007 Cumartesi

MUTFAK



MUTFAK İLE İLGİLİ PÜFLER
1-Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
2- Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.
3- Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
4- Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
5- Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
6- Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
7- Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
8-Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
9- Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.
10- Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın
11- Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
12-- Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.
13- Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
14- Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
15- Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın
16- Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın böylece kurabiyeler parçalanmaz
17- Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
18- Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
19- Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
20- Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
21-Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
22- Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz
23-Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.
24- Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
25-Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.
26- En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
27. Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
27- Kızartma yaparken yapın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir.
28-Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.
29- Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin
30- Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
31- Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
32- Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
33-Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
34- Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
35- Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur
36- Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.
37- Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
38- Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
39- Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
40-Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.
41- Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
42-Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
43- Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.
44- Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.
45- Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
46- Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar

karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız
kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark
ederisiniz.

Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız
üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun
süre saklayabilirsiniz.,

Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve
haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları
tercih edin.

Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için
kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını
önlersiniz.

Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar,
soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir
dakika bekletilir.

Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz
kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal
gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır... Buda buzun
mat görünmemesini sağlar.

Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda
bekletilir.

Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının
birbirine karışmaması için hemen kırın.

Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya
koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır

Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa
tadı çok daha değişik olur.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla
ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Unla
beraber çöplerde düşer.

Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken
kararmaz.

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç
parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye
batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini
göreceksiniz.

Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan
çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz
bekletilir.

Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de
lezzetli olur.

Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem
mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de
kolay hazmedilir.

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz
koymayı ihmal etmeyin.

Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması
için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.

Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu
kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav
taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.

Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem
rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur.

Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha
lezzetli olur.

Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt
kaynarken dibine yapışmaz.

Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak
gerekir.

Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık
margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş
olursunuz. Aynı zamanda patatesler daha çabuk.

Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için:
Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun.
Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp
kullanın.

Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu
farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.

Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak
şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup
buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.

Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın
içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin.

Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir.
Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az
kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek,
klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz,
kavururken kararmazlar.

Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür,
evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı
yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu
göreceksiniz.

Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra
bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın.
Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp
kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık
kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu
yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda
iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt
havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın.
Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam
tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar.
Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının
çok değişik olduğunu göreceksiniz.

Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar
sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir
süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden
girerek soymayı kolaylaştırır.

Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık
bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de
kararmasını önlersiniz.

Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı
yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ
yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş
yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı
olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda
saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında
kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için
+40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından
satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün
bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek
ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak
derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş
etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.Ayrıca, tavuk
eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah
etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha
dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik üzerinde
kesilmesi gerekir.

Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması
gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda
bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat
kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir
süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale
getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2 litrelik
suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi
yeterli olacaktır.

Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek
kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.

Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı
kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını
göreceksiniz.

Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız
vitaminlerini öldürmezsiniz.

Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması
için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve
kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu
unutmayın.

Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için
pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave
edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra,
içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan
eser kalmadığını göreceksiniz.

Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için
ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve
kekik yaprağı koyun.

Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya
koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.

Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden
yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.

Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte
kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını
biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip
ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave
etmeye dikkat edin.

Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda
süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters
çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun.
Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve
karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.

Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen
portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?

Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha
lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon
ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine
rendelenmiş limon kabuğu koyun.

Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda
bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde
edersiniz.

Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda
ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok
az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra
istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken
içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz
olacak.

Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz
şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek
şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

.Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur.
Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için, teneke
bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın;
bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.

Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra
evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı
başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok
kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna
ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın
hazmı daha kolay olacak.
Tuz rutubetsiz yerde saklanmalıdır. Tuzluklarınızın içinde 15-20 adet pirinç bulundurursanız rutubeti alır.
Kullanacağınız un beyaz olmalı ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır.
Süt taze olmalı ve tercihen inek sütü kullanılmalıdır.
Pek çok yumurtalı yemek taze olmayan yumurta ile istenilen lezzette olamazlar.
Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır. Fakat iki - üç kilo kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Baharatların bulunduğu yerler, fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalı ve yağmur altında bırakılmamalıdır.
Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz.
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin.Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir.Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup buzlukları su ile doldurarak da dondurabilirsiniz. Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvı yağ koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
Domatesler yemeğe konulurken önceden kaynar suya batırılıp kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır.
Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalır.
Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin. Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur.
Kahvenin zamanla tadı bozulur. Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir. Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.
Sucukları serin bir yerde asmak yetmez. Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin. Küflenmesini önlersiniz.
Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın. Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler.

Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtanızı pişirirseniz, soğuk yumurta ani ısı değişimi sebebiyle genleşecek ve kabuğundan dışarı çıkmak isteyecektir. Bu durumda, rafadan yapmak istediğinizde, yumurtanızı cezveye yerleştirmeden önce bir parça limonu her tarafına sürün.

Muzu dolabınızda saklarsanız çok kısa süre sonra kararıp bozulduğunu görürsünüz. Çünkü muz, 12 santigrat derece altındaki ısıda kararmaya başlıyor. En ideali, oda ısısında tutmak ve fazla bekletmeden tüketmek

Bazı et yemeklerinde sirke ve şeker kullanılması, o yemeğe lezzet katar. Yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, lezzeti damaklarınızda hissedeceksiniz.

Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz.

Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istersiniz, kuşkusuz. Ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın. Bu şekilde tadı daha çok hoşunuza gidecektir.

Sosisleri su kaynarken değil de soğukken koyun kabın içine. Bundan başka çok az olmak şartıyla süt de ekleyin ve çok harlı ateşte pişirmeyin. Bu şekilde çatlamalarını önlemiş ve de daha lezzetli olmalarını sağlamış olursunuz

Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin, sonucu göreceksiniz.

Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin. Göreceksiniz ne kararacaktır, ne de fazla yağ çekecektir.

Aklınızda bulunsun, herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci defa kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten veya ince tülbentten süzün.

Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, sonra una bulamadan önce süte batırın.

Evde yoğurt yaparken sütü kaynattıktan sonra tahta bir kaşıkla 5-10 dakika sürekli karıştırarak pişirin. Kaşığı aşağıdan yukarı doğru hareket ettirerek karıştırırsanız yoğurt daha lezzetli olur.

Maydanoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kâğıt havlu üzerinde süzülmeye bırakın. Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı olarak buzdolabında bekletebilirsiniz.

Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın.Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Süper yardımcı fikirler teşekkürler emeğe saygı